Prvi krug kuVarijacija je završen više nego uspešno! Imali smo sedam učesnika, što uopšte nije loš početak.
Devojke su bile zaista vredne i napravile su Terin od krompira i maslina na način manje ili više sličan originalnom, što upravo i jeste cilj kuVarijacija. Razmenjivale smo iskustva i utiske, i ponešto naučili.
Krug je otvorila Tash, sa svojom inspirativnom okruglom varijantom terina, a zatvrila Palachinka sa svojom perfektno urednom "gradjevinom". U nastavku su svi učesnici i linkovi ka njihovim kuVarijacijama, po redosledu objavljivanja.
Hvala svima na učešću!
Wednesday, December 31, 2008
Saturday, December 20, 2008
FBI rukavice 2009/01, predlozi
Prvi krug igre je u toku, istražujemo blog Da mi je nešto slatko, imamo već nekoliko detaljnih zapisnika naših inspektorki ;) i pripremamo se za novi krug.
Ovde ćemo prikupljati predloge za blog koji bismo istraživali u januaru 2009. Vaš predlog sa linkom ostavite putem komentara na ovaj post. Nakon pet dana filtriraćemo predloge na pet ukupno, uzimajući u obzir i one predloge koji su u prošlom mesecu bili na drugom, trećem, četvrtom... mestu. Glasamo od 25. decembra do kraja godine. Blog koji budemo izglasali objavićemo na novom postu, i dalje znate - uzimamo lupu, stavljamo rukavice, i krećemo u istragu =)
Za više podataka, pogledajte pravila igre.
Ovde ćemo prikupljati predloge za blog koji bismo istraživali u januaru 2009. Vaš predlog sa linkom ostavite putem komentara na ovaj post. Nakon pet dana filtriraćemo predloge na pet ukupno, uzimajući u obzir i one predloge koji su u prošlom mesecu bili na drugom, trećem, četvrtom... mestu. Glasamo od 25. decembra do kraja godine. Blog koji budemo izglasali objavićemo na novom postu, i dalje znate - uzimamo lupu, stavljamo rukavice, i krećemo u istragu =)
Za više podataka, pogledajte pravila igre.
kuVarijacije 2009/01, predlozi
Dobrodošli u drugi krug kuVarijacija!
Kao i prošli put, ovde skupljamo predloge za recept koji biste voleli da pravimo u januaru. Predlog pošaljite putem komentara na ovaj post.
Nakon pet dana zatvorićemo ovaj post za komentare. Odabraćemo pet predloga i objaviti ih u anketi. Glasaćemo do kraja decembra, i recept koji dobije najviše galsova biće tema januarske i gre i objavićemo ga na novom postu.
Ukoliko želite da učestvujete, treba da napravite jelo prema receptu, i objavite na svom blogu poslednjeg dana u mesecu.
Više o pravilima igre pogledajte ovde.
Čekamo vaše predloge!
Kao i prošli put, ovde skupljamo predloge za recept koji biste voleli da pravimo u januaru. Predlog pošaljite putem komentara na ovaj post.
Nakon pet dana zatvorićemo ovaj post za komentare. Odabraćemo pet predloga i objaviti ih u anketi. Glasaćemo do kraja decembra, i recept koji dobije najviše galsova biće tema januarske i gre i objavićemo ga na novom postu.
Ukoliko želite da učestvujete, treba da napravite jelo prema receptu, i objavite na svom blogu poslednjeg dana u mesecu.
Više o pravilima igre pogledajte ovde.
Čekamo vaše predloge!
Tuesday, December 2, 2008
FBI rukavice 2008/12, "Da mi je nešto slatko"
Glasanje za decembarske predloge je završeno. Pobedila je Ana-Marija i njen blog Da mi je nešto slatko. Čestitamo Ana-Mariji! To znači da je od sada, pa do kraja decembra 2008. njen blog pod lupom :)
Rezultat glasanja:
1. Da mi je nešto slatko (21)
2. Palachinka (16)
3. Maslinka (7)
4. Vali voli torte (3)
5. Sweet sensation (2)
Učesnik u ovoj igri treba da:
- istraži blog
- odabere nešto što mu se najviše dopada i što će biti predmet detaljnije istrage
- napravi jelo prema receptu, fotografiše i zajedno sa zapažanjima objavi na svom blogu bilo kada do kraja decembra 2008.
- u postu navede i linkuje stranicu sa odabranim receptom, osnivača igre, kao i ovaj post
- pošalje prijavu administratorima na fbi.rukavice et gmail tačka com
Rukavice na ruke - i krećemo :)
kuVarijacije 2008/12, Terin od krompira i maslina
Glasanje za decembarske kuVarijacije je završeno. Pobedio je recept za Terin od krompira i maslina koji je predložila Monsoon. Od ukupno 46 glasova pobednički recept je osvojio 21, naspram 13 i 12 koliko su dobila druga dva predloga, Argentinske empande i Monkey Bread.
U nastavku je recept koji bi trebalo slediti, u skladu sa mogućnostima. Npr. ako inćuni nisu sastojak koji možete lako nabaviti ili priuštiti, izostavite ga ili ga nečim zamenite. Obratite pažnju i da je recept pisan za količinu od 2 kg krompira, što je verovatno previše za prosečnu porodicu.
Od učesnika se očekuje da
U nastavku je recept koji bi trebalo slediti, u skladu sa mogućnostima. Npr. ako inćuni nisu sastojak koji možete lako nabaviti ili priuštiti, izostavite ga ili ga nečim zamenite. Obratite pažnju i da je recept pisan za količinu od 2 kg krompira, što je verovatno previše za prosečnu porodicu.
Od učesnika se očekuje da
- pripremi jelo prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše jelo i objavi na svom blogu u ponedeljak 29. decembra i
- pošalje prijavu administratorima na kuVarijacije et gmail tačka com
Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na ovaj post. Pogledajte i ostala pravila igre.
Ako imate pitanje, sugestiju, pohvalu ili kritiku vezanu za ovu igru pišite administratorima na gore navedenu adresu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Terin od krompira i maslina
(originalni recept)
2 kg oguljenog krompira
120 g tapenade od crnih maslina
120 g tapenade od zelenih maslina
so
biber
Krompir staviti u veliki lonac sa puno slane vode. Kad provri, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok ne krompir ne bude mekan, ali nikako raskuvan.
U medjuvremenu obloziti kalup za pečenje hleba (ili bilo koji duguljasti četvrtasti kalup) plastičnom ili alu folijom tako da sa strane ostane dovoljno da može da se preklopi.
Kuvani krompir ohladiti, iseći na kriške debljine 1 cm i svaku prepoloviti.
Slagati red krompira, red tapenade, posoliti, pobiberiti i tako dok se kalup ne napuni. Poklopiti folijom, pritisnuti odozgo nečim teškim i ostaviti u frizideru preko noći.
Tapenada od zelenih maslina i badema
(originalni recept)
170 g zelenih maslina bez koščica
1 šolja badema, blanširanih i oljušćenih
2 kašike seckanog peršuna
2 fileta inćuna
2 kašičice soka od limuna
1-2 čena belog luka
60 ml maslinovog ulja
so
biber
Zagrejati rernu na 175°C. Bademe blago ispeći do zlatno-braon boje (5-8 minuta). Masline, bademe i sve ostale sastojke osim ulja samleti u blenderu. Dodavati ulje u tankom mlazu i blendirati dok masa ne postane glatka.
Tapenada od crnih maslina
(originalni recept)
175 g crnih maslina bez koščica (vrsta Kalamata)
4 fileta inćuna, oceđena na salveti pa grubo iseckana
1 kašika oceđenog kapra (onog iz rasola)
1 čen sitno seckanog belog luka
60 ml maslinovog ulja
Masline, inćune, kapar i beli luk samleti u blenderu. U tankom mlazu dodavati ulje dok se ne formira glatka masa.
Subscribe to:
Posts (Atom)