Za dvadeseti krug igre Patin petnaesti nismo imali predloge i glasanje, ali smo odabrali jedan interesantan recept neobičnog imena - lizebab. Tikvice u testu od sira, jaja i griza zvuče jednostavno za pripremu, i deluju da bi u rashlađenom stanju mogale biti kompletan i osvežavajuć letnji obrok.
Ali, to su sve pretpostavke, treba da probamo, pa da vidimo :)
Ako želite da učestvujete u ovoj igri i time doprinesete istraživanju/testiranju recepata iz Patinog kuvara, sve što treba da uradite je da:
- pripremite jelo prema receptu
- post sa fotografijama i svojim zapažanjima i iskrenim utiscima objavite tačno 15. 07. 2016.
- u postu linkujete homepage same igre
- pošaljete email prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com
- post sa fotografijama i svojim zapažanjima i iskrenim utiscima objavite tačno 15. 07. 2016.
- u postu linkujete homepage same igre
- pošaljete email prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com
LIZEBAB
Uzeti male tikvice, najmanje 8 komada. Tikvice očistiti spolja i iznutra, a zatim ih istrugati na trenici za tikvice, posoliti i ostaviti da tako stoje deset minuta, a potim ih ocediti od vode. Četvrt kilograma masna tvrda sira isto tako na trenici istrugati. U zdelu razbiti 5 komada jaja, spustiti u razmućena jaja sir i tikvice i dodati 5 supenih kašika griza. Dobro izmešati, posoliti i ostaviti da stoji. U jednu tepsiju staviti 1/8 kilograma masla i metnuti ga da se na štednjaku dobro zagreje. U zagrejano maslo sipati masu od tikvica i izravnati je kašikom da bi u tepsiji bila svuda podjednake debljine, i to 2-3 santimetra. Metnuti tepsiju u pećnicu (rernu) da se tikvice peku, i kad masa dobro porumeni, izvaditi je iz pećnice da se ohladi. Ovo predjelo služiti toplo ili hladno, kako ko voli.