Thursday, May 21, 2015

kuVarijacije 2015/06, predlozi

2015/06

Na ovom postu možete predložiti kuVarijaciju za jun. Skupljanje predloga trajaće do prijema pet validnih i različitih predloga, a zatim će uslediti glasanje. Predlog sa najviše galsova postaće nova tema. Više o igri i pravilima pogledajte ovde.

Sunday, May 17, 2015

kuVarijacije 2015/04, radovi - Vlaške plašinte

2015/04
Za temu igre u mesecu aprilu 2015. izbor je pao na Vlaške plašinte. Pet blogerki je isprobalo isti recept, pa opet, svakoj je ispalo malo drugačije. Kako - pogledajte na njihovim blogovima!



kuVarijacije 2015/03, radovi - Rogač bajadera

2015/03
U martu 2015. za temu igre smo iglasali Rogač bajaderu. Poznato, a drugačije. Pogledajte i pročitajte utiske blogerki koje su isprobale ovaj interesantan recept u okviru igre.


kuVarijacije 2015/02, radovi - Pettit beurre sa čokoladnim punjenjem

2015/02
U februaru 2015. tema igre bio je Pettit beurre sa čokoladnim punjenjem, a u nastavku su tri kuVarijacije na temu.


Friday, May 15, 2015

Patin petnaesti #9 - tema


Od 15. maja do 15. juna u sklopu igre Patin petnaesti spremaćemo Kolače s jagodama koji su sakupili 12 od ukupno 22 vaša glasa tj. 55 %.

Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
 - Krem od jagoda s pavlakom (sakupio 3 glasa tj. 14 %)
 - Jagode s pavlakom i pirinčom (sakupio 7 glasa tj. 32 %)

Učesnik u ovoj igri treba da:
  - pripremi recept koji je osvojio najviše glasova  - post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.06.2015.  - u postu linkuje homepage same igre  - pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

Više o igri pročitajte ovde.


KOLAČI S JAGODAMA

Četvrt kilograma masla umutiti sa 8 žumanaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1 limuna i 200 grama meka brašna. Od svega zamesiti testo i na plehu rastanjiti za jedan santimetar debljine. Kada je testo dobro ispečeno, izvaditi ga, malo prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst sneg od 12 belanaca. Zasebno staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuva kao za šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen sneg, pa mutiti žicom dok se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore, vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće seći na kocke, a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.

Sunday, May 10, 2015

Patin petnaesti #9 - predlozi


Počela je sezona jagoda! I u Velikom narodnom kuvaru ima dosta divnih i inspirativnih recepata sa ovom ukusnom voćkicom. :) Svi vi koji posedujete kuvar pogledajte ih sve, a za deveti krug igre Patin petnaesti predlažem sledeća tri:

1. KOLAČI S JAGODAMA


Četvrt kilograma masla umutiti sa 8 žumanaca, dodati 200 grama šećera, koru od 1 limuna i 200 grama meka brašna. Od svega zamesiti testo i na plehu rastanjiti za jedan santimetar debljine. Kada je testo dobro ispečeno, izvaditi ga, malo prohladiti i posuti jagodama. Ulupati čvrst sneg od 12 belanaca. Zasebno staviti na štednjak ¼ kilograma šećera s malo vode, da se gusto skuva kao za šaumpitu. Gusto skuvan šećer polako dodavati u umućen sneg, pa mutiti žicom dok se masa ne ohladi. U šaum dodati šaku jagoda, pa ga sipati preko pečene kore, vratiti natrag u pećnicu da se malo sasuši, odmah vaditi, vruće seći na kocke, a na svaku kocku još dodati po jednu svežu jagodu.

2. KREM OD JAGODA S PAVLAKOM


Za krem pripremiti ½ litra mleka, ½ kilograma jagoda, 300 grama šećera, 6 jaja i 6 tabli želatina. Praviti ga na ovaj način: u kazanče za sneg metnuti ½ litra mleka, 6 žumanaca, 300 grama šećera, kašiku oštra brašna, pa na jakoj vatri lupati žicom dok se ne zgusne. Kad je krem gust, dodati 6 tabli u hladnoj vodi omekšanog želatina, pa krem sa želatinom dobro izmešati i skinuti sa štednjaka. Propasirati 150 grama jagoda i dodati u krem, promešati ga i ostaviti da se ohladi. Za to vreme 150 grama preostalih jagoda dodati umućenoj čvrstoj peni od 6 belanaca, zajedno dobro promešati i dodati u ohlađeni krem. Krem, penu i jagode sve dobro izmešati. Uzeti kalup za krem, pokvasiti ga vodom, ocediti ga, sipati masu i staviti na led da stoji 3-4 sata. Kad zatreba, istresti krem na staklenu zdelu, ukrasiti ga svežim jagodama i služiti.

3. JAGODE S PAVLAKOM I PIRINČOM


Kuvati 70 grama pirinča s ½ litra mleka, dodati ½ šipke vanile, vrlo malo soli i 150 grama šećera. Kad je pirinač dosta mekan, dodati 5 tabli želatina, potopljena u mleku. Kad je cela masa ohlađena, izmešati je sa 2 decilitra umućene i zaslađene slatke pavlake i 3 decilitra opranih i pasiranih jagoda, a dodati po želji šećera u prahu. Pošto se sve dobro izmeša, sasuti masu u kalup koji treba prethodno namazati uljem ili maslom, a najbolje je pokvasiti ga vodom. Držati kalup na ledu sve dok se masa potpuno ne stegne. Pre iznošenja jagoda na sto, treba ih izručiti na staklenu zdelu i ukrasiti celim svežim jagodama i izmućenom i zaslađenom slatkom pavlakom.

Saturday, May 2, 2015

FBI rukavice 2015/05-06, Hleb i lale

2015/05-06

Blog koji će biti pod istragom tokom maja i juna 2015. godine je Hleb i lale, koji je osvojio 37% od ukupno 30 pristiglih glasova.


U nastavku je pregled predloga i osvojenih glasova

Hleb i lale, 37%
Tanja's Cooking Corner, 13%
Na tanjiru, 7%
Thursdayscooking, 20%
A kingdom for a cake, 23%



Učesnik u ovoj igri treba da:
- istraži blog
- odabere nešto što mu se najviše dopada i što će biti predmet detaljnije istrage
- napravi jelo (ili jela) prema receptu, fotografiše i zajedno sa zapažanjima objavi na svom blogu bilo kada do kraja juna 2015.
- u postu linkuje stranicu sa odabranim receptom, kao i homepage same igre
- pošalje prijavu (link na svoj post) na fbi.rukavice et gmail tačka com

Više o igri pročitajte ovde.

Zasucite rukave i navucite rukavice! :)

kuVarijacije 2015/05, tema - Twisted snail buns

2015/05

kuVarijacija izglasana za maj su Twisted snail buns. Od ukupno 30 glasova pobednički predlog je osvojio 63%.

Spisak predloga uz pregled glasova iz ovog kruga:

Twisted snail buns, 63%
Čokoladni oblak torta, 17%
Strawberry Cheesecake Muffins, 20%

U nastavku je prevod recepta, ako je nekom potreban. Razmišljala sam kako bih prevela naziv ovog peciva, i uporno mi odzvanja "Uvrnuti pužići", što ne znam koliko je prikladno, pa neka ostane samo Twisted snail buns, a vi ih prekrstite u šta vam drago :)

Twisted snail buns

Sastojci:
500 g brašna
150 ml mleka
150 ml vode
20 g svežeg kvasca
50 ml ulja
1.5 kašičice soli
1 kašičica šećera
malo maslinovog ulja

za premaz
1 jaje
1 kašičica soli

Postupak:
1. U jednoj posudi pomešati vodu, šećer i kvasac i ostaviti sa strane 10-ak minuta.
2. U veću posudu prosejati brašno, dodati so, mleko, ulje i prethodno pripremljen kvasac. Zamestiti testo dok ne postane svilenkasto i elastično. Pokriti posudu krpom i ostaviti oko jedan sat, ili koliko je potrebno da se testo udvostruči.
3. Nakon što je naraslo, testo podeliti na 8 jednakih delova, i svaki razviti na pravougaonik približno 25 cm x 15 cm. Premazati testo četkicom umočenom u ulje.
4. Testo iseći na trake širine oko 2 cm, po kraćoj strani, ali tako da ne prosečete testo do kraja, do ivica, već obod testa treba da ostane neisečen.
5. Zatim krenuti od jednoj ćoška i dijagonalno motati testo u rolnu, koju na kraju treba zaviti u oblik puževe kućice (pogledati slike pripreme sa izvornog linka).
6. Poređati peciva na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih 30 minuta.
7. Umutiti jaje sa solju i premazati peciva. Posuti susamom ili kimom i peći oko 15 minuta na 200°C ili dok ne dobiju zlatno braon boju.



Ko želi da učestvuje u igri trebalo bi da:
- napravi pecivo prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u nedelju 31. 05. 2015. godine i
- pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com. Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na homepage same igre.