U 24. krugu igre Patin petnaesti spremaćemo Ceske buhtle, recept koji je osvojio 4 od ukupno 8 vaših glasova tj. 50 %.
Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:
- Kuglov sa orasima (sakupio 3 glasa tj. 38 %)
- Kuglov s cokoladom (sakupio 1 glas tj. 11 %)
Učesnik u ovoj igri treba da:
Učesnik u ovoj igri treba da:
- pripremi recept koji je osvojio najviše glasova
- post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15. 01. 2017.
- u postu linkuje homepage same igre
- pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com
Ceske buhtle
Umutiti dobro 200 grama masla s 5 žumanaca. Za to vreme razdrobiti 20 grama kvasca u 1/8 litra mlakog mleka, pa dodati vrlo malo soli i šećera i ostaviti kvasac da uskisne. Kad kvasac bude narastao, dodati ga u maslo. Sve smesiti sa 370 grama brašna, a istrugati i koru od 1 celog limuna i dodati sneg od dva belanceta. Testo dobro izraditi u vandli, lupajući ga dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti ga pola sata na toplom mestu da uskisne pokriveno belim čistim čaršavom. Dasku za mešenje posuti brašnom, uskislo testo izručiti na nju, rastanjiti ga oklagijom i iseći ga na četvrtaste komade. Nadevati ga orasima, makom ili pekmezom od višanja. Od testa praviti buhtle savijajući ih u vidu malih knjižica. Rastopiti u šerpi maslo i njime peruškom namazati svaku buhtlu. Stavljati ih u pleh i ostaviti da još malo kisnu. Zatim ih peći u umereno toploj pećnici (rerni) i vruće posuti vanilin šećerom.