Nakon letnje pauze nastavljamo sa istraživanjem Velikog narodnog kuvara. Nadamo se da će igrica živnuti i da će vas se što više pridružiti... U 21. krugu igre isprobavamo jedan od recepata sa paprikama. Predlozi su sledeći, a glasanje traje do 17og septembra:
1. Paprike nadevene sirom
Uzeti
20 komada babura, izvaditi im seme, oprati ih, pa staviti na đevđir da se od
vode ocede. Za to vreme u jedan sud staviti ½ kilograma mlada prevrela ovčja
sira, pa ga isitniti viljuškom ili propasirati na sito. Dodati zatim 6 celih
jaja i sve zajedno dobro izmešati. Ovim nadevom napuniti očišćene babure. U
šerpu staviti 3 velike kašike masti, metnuti šerpu na štednjak i, kad se mast
dobro zagreje, spuštati nadevene paprike da se prže. Paprike treba okretati sa
svih strana da podjednako porumene. Kada su pržene, staviti ih na tanjir i
služiti tople kao predjelo.
2. Pohovane pečene paprike
Mesnate
babure ili dugačke paprike ispeći na žaru, oljuštiti ih i staviti u đevđir da
otkaplju. U šerpu staviti 2 kašike masti, pa mast staviti na štednjak da se
dobro zagreje. Zatim umutiti 5 celih jaja (za 15 komada paprika), pa svaku
papriku celu, držeći je za dršku, umakati u razmućena jaja a zatim u mrvice od
zemičke i peći na vreloj masti. Pri pečenju paziti da se paprike ne zalepe
jedna za drugu. Paprike služiti još tople.
3. Šnicle od zelenih paprika
Petnaest
komada paprika babura ispeći na žaru ili na vrelom štednjaku, oljuštiti ih, pa
ih sitno iseckati ili samleti na seckalici. U šerpu staviti kašiku masti, pa
šerpu metnuti na štednjak da se mast zagreje. Zatim spustiti u zagrejanu mast
isečene babure, posoliti ih po ukusu, a kad se paprike isprže na masti, skinuti
ih sa štednjaka i ostaviti da se ohlade. U te pržene babure staviti 1 celo
jaje, 1 kašiku brašna, 1 kašiku tucane zemičke, sve zajedno izmešati i praviti
od paprika šnicle. Panirati ih (uvaljati ih u brašno, zatim u razmućeno jaje,
pa u sitno tucanu zemičku) i pržiti na vreloj masti da im porumeni i jedna i
druga strana. Posle toga napraviti umak od paradajza, samo umesto brašna
staviti u njega tucanu, prosejanu i na masti proprženu prezlu. Odvojiti
polovinu i ostaviti na stranu, a polovinu sipati u pasiran paradajz. Prokuvati
paradajz kao za običan umak i preliti njime šnicle od babure. Kad se šnicle
nose na sto, na svaku šniclu staviti pomalo od onih odvojenih, a uprženih
prezli.