Saturday, February 21, 2015

FBI rukavice 2015/03-04, predlozi

2015/03-04

FBI rukavice očekuju vaše predloge za blog koji biste voleli da se nađe pod istragom ostalih blogera tokom marta/aprila 2015. godine.

Na ovom postu skupljamo predloge koje možete ostaviti putem komentara. Po prijemu pet validnih predloga biće postavljena anketa putem koje ćemo zajedno izglasati budući blog za istragu. Više o igri i pravilima pogledajte ovde.

kuVarijacije 2015/03, predlozi

2015/03

Na ovom postu, predložite kuVarijaciju za mart. Skupljanje predloga trajaće do prijema pet validnih i različitih predloga, a zatim će uslediti glasanje. Predlog sa najviše galsova postaće nova tema. Više o igri i pravilima pogledajte ovde.

Sunday, February 15, 2015

Patin petnaesti #6 - tema


Punč od vina je bio iznenađujuće dobar, bar nama... U šestom krugu igre Patin petnaesti pravimo paštete i namaze. Najveći broj glasova je osvojio recept za Liptauer - 69% tj. 9 glasova. Ovaj namaz ćemo praviti u periodu od 15. februara do 15. marta 2015. godine. Ostali predlozi u ovom krugu igre su bili:

 - Pasteta od bela kokosja mesa - 15% tj. 2 glasa
 - Pasteta od svinjske jetre - 15% tj. 2 glasa

Učesnik u ovoj igri treba da:
  •   pripremi recept koji je osvojio najviše glasova
  •   post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.03.2015.
  •   u postu linkuje homepage same igre
  •   pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com
Više o igri pročitajte ovde.


LIPTAUER

Pripremiti ½ kilograma mlada domaća bela sira, ¼ kilograma kajmaka, 150 grama masla, 4 žumanceta od obarenih jaja, 2 kašike seckana crna luka, kašičicu mlevena kima, 2 kašike slačice (senfa), 2 kašike dobrog ulja, aleve paprike, bibera i soli po ukusu.

Praviti ovako: sir, kajmak, maslo, žumanca i luk pasirati kroz sito. Zatim sve staviti u jednu zdelu, dodati kima, slačice, paprike i soli i sve zajedno promešati. Od sira napraviti na staklenom tanjiru lepu kupu. Ostaviti je na hladno mesto, ukrasiti iseckanim belancetom i mladim rotkvicama.

Tuesday, February 10, 2015

Patin petnaesti #6 - predlozi


Drugari, vreme je za šesti krug igre Patin petnaesti! Ovaj put sam se odlučila za namaze i paštete. Predlozi su:

1.

LIPTAUER

Pripremiti ½ kilograma mlada domaća bela sira, ¼ kilograma kajmaka, 150 grama masla, 4 žumanceta od obarenih jaja, 2 kašike seckana crna luka, kašičicu mlevena kima, 2 kašike slačice (senfa), 2 kašike dobrog ulja, aleve paprike, bibera i soli po ukusu.

Praviti ovako: sir, kajmak, maslo, žumanca i luk pasirati kroz sito. Zatim sve staviti u jednu zdelu, dodati kima, slačice, paprike i soli i sve zajedno promešati. Od sira napraviti na staklenom tanjiru lepu kupu. Ostaviti je na hladno mesto, ukrasiti iseckanim belancetom i mladim rotkvicama.

2.

PASTETA OD BELA KOKOŠJA MESA

Zaklati što veću i deblju kokoš. Očistiti je od perja i droba, oprati je i skuvati u dosta vode. Kuvanu kokoš izvaditi iz supe, pa uzeti od nje samo belo meso, koje treba očistiti od kožice, i samleti ga na mašini za meso (seckalici). Uzeti po jednu kutiju sardina i ringlica, pa sardine očistiti od kostiju. Belo meso, sardine i ringlice samleti na mašini za meso. U ovu masu staviti na vrh noža bela bibera, sitno sečena peršunova lista, slačice (senfa) i 3 barena i propasirana žumanceta. Sve promešati, posoliti, nacediti malo soka od limuna i varjačom dobro umešati. Masu izručiti na sredinu staklenog tanjira, u obliku piramide, preliti je majonezom, a ukrasiti kiselim krastavcima i peršunovim lišćem.

3.

PASTETA OD SVINJSKE JETRE

Uzeti ½ kilograma svinjske jetre, oprati je u hladnoj vodi i obrisati čistom salvetom. Iseći jetru na dva dela, pa je staviti u šerpu s dvema glavicama crna luka, isečenim na četvrtine. Tome dodati 3 kašike masti. Ovako spremljenu jetru staviti u pećnicu (rernu) da se peče. Peći samo dok luk i jetra ne porumene. Ispečenu jetru iseći na sitne komade i samleti je na seckalici zajedno sa onim lukom s kojim se pekla. To mlevenje ponoviti dva puta. U samlevenu jetru dodati sitna bibera, 1 žumance, 1 kašiku masla, soli po ukusu, pa sve to dobro izmešati. Uzeti šerpu od litra, masu staviti u šerpu, dobro je zbiti i izravnati da nebi bilo šupljina u njoj. Posle toga šerpu staviti za kratko vreme u pećnicu da se peče, i to svega 10 minuta. Izvaditi pastetu iz rerne, obrnuti kalup u kome se pekla, ostaviti je da se ohladi, pa je služiti kao predjelo. Ova se pasteta može mazati i po hlebu kao maslo.

Saturday, February 7, 2015

kuVarijacije 2015/01, radovi - Svetosavske perece

2015/01
U januaru 2015. tema igre bile su Svetosavske perece. Deset food-blogerki je napravilo svoju varijaciju na temu - pogledajte i pročitajte utiske na njihovim blogovima.


kuVarijacije 2014/12, radovi - Kronats

2014/12
U decembru 2014. tema igre bile su Kronats, nešto između krofne i kroasana. Svega dve varijacije su stigle, pa, pogledajte...


Sunday, February 1, 2015

kuVarijacije 2015/02, tema

2015/02

kuVarijacija izglasana za sledeći krug je Petit beurre s čokoladnim punjenjem. Od ukupno 31-og glasa pobednički predlog je osvojio 39%.

Spisak predloga uz pregled glasova iz ovog kruga:

Petit beurre s čokoladnim punjenjem, 39%
Parene buhtle, 23%
Dubrovačka dvobojna torta, 26%
Šećerni kolač, 0%
Karidopita, 13%


Ko želi da učestvuje u igri trebalo bi da:
- napravi keks prema receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u subotu 28. 02.  2015. godine i
- pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com. Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na homepage same igre.