Drugari, vreme je za šesti krug igre
Patin petnaesti! Ovaj put sam se odlučila za namaze i paštete. Predlozi su:
1.
LIPTAUER
Pripremiti ½ kilograma mlada domaća bela sira, ¼ kilograma kajmaka, 150
grama masla, 4 žumanceta od obarenih jaja, 2 kašike seckana crna luka, kašičicu
mlevena kima, 2 kašike slačice (senfa), 2 kašike dobrog ulja, aleve paprike,
bibera i soli po ukusu.
Praviti
ovako: sir, kajmak, maslo, žumanca i luk pasirati kroz sito. Zatim sve staviti
u jednu zdelu, dodati kima, slačice, paprike i soli i sve zajedno promešati. Od
sira napraviti na staklenom tanjiru lepu kupu. Ostaviti je na hladno mesto,
ukrasiti iseckanim belancetom i mladim rotkvicama.
2.
PASTETA
OD BELA KOKOŠJA MESA
Zaklati
što veću i deblju kokoš. Očistiti je od perja i droba, oprati je i skuvati u
dosta vode. Kuvanu kokoš izvaditi iz supe, pa uzeti od nje samo belo meso, koje
treba očistiti od kožice, i samleti ga na mašini za meso (seckalici). Uzeti po
jednu kutiju sardina i ringlica, pa sardine očistiti od kostiju. Belo meso,
sardine i ringlice samleti na mašini za meso. U ovu masu staviti na vrh noža bela
bibera, sitno sečena peršunova lista, slačice (senfa) i 3 barena i propasirana
žumanceta. Sve promešati, posoliti, nacediti malo soka od limuna i varjačom
dobro umešati. Masu izručiti na sredinu staklenog tanjira, u obliku piramide,
preliti je majonezom, a ukrasiti kiselim krastavcima i peršunovim lišćem.
3.
PASTETA
OD SVINJSKE JETRE
Uzeti
½ kilograma svinjske jetre, oprati je u hladnoj vodi i obrisati čistom
salvetom. Iseći jetru na dva dela, pa je staviti u šerpu s dvema glavicama crna
luka, isečenim na četvrtine. Tome dodati 3 kašike masti. Ovako spremljenu jetru
staviti u pećnicu (rernu) da se peče. Peći samo dok luk i jetra ne porumene.
Ispečenu jetru iseći na sitne komade i samleti je na seckalici zajedno sa onim
lukom s kojim se pekla. To mlevenje ponoviti dva puta. U samlevenu jetru dodati
sitna bibera, 1 žumance, 1 kašiku masla, soli po ukusu, pa sve to dobro
izmešati. Uzeti šerpu od litra, masu staviti u šerpu, dobro je zbiti i
izravnati da nebi bilo šupljina u njoj. Posle toga šerpu staviti za kratko
vreme u pećnicu da se peče, i to svega 10 minuta. Izvaditi pastetu iz rerne,
obrnuti kalup u kome se pekla, ostaviti je da se ohladi, pa je služiti kao
predjelo. Ova se pasteta može mazati i po hlebu kao maslo.