Saturday, April 23, 2016

FBI rukavice S8E5, predlozi

sezona 8, epizoda 5


Na ovom postu skupljamo predloge za nastupajući krug igre FBI rukavice, koje možete ostaviti putem komentara. Po prijemu pet validnih predloga biće postavljena anketa, putem koje ćemo zajedno izglasati budući blog za istragu. Više o igri i pravilima pogledajte ovde.

Tuesday, April 19, 2016

Patin petnaesti #18 - tema


U novom krugu igre Patin petnaesti, recept koji je izglasan je Nezavijene palačinke od spanaća. Ukupno je stiglo 14 glasova, a ovaj, pobednički predlog, odneo je 57%.

Ostali predlozi u ovom krugu bili su:
- Rezanci sa spanaćem, 21 %
- Čorba od sira i spanaća, 21%


Učesnik u ovoj igri treba da:
- pripremi recept koji je osvojio najviše glasova
- post sa fotografijama napravljenog jela i svojim zapažanjima objavi tačno 15.05.2016.
- u postu linkuje homepage same igre
- pošalje prijavu (link na svoj post) na patin15ti et gmail tačka com

 Više o igri pročitajte ovde


NEZAVIJENE PALAČINKE OD SPANAĆA

Napraviti testo za palačinke od ½ litra mleka, ¼ kilograma brašna, 3 jajeta, masti u veličini oraha, malo soli, pa pržiti palačinke u tiganju na masti.

Nadev za palačinke praviti na ovaj način: pola kilograma spanaća obariti, ocediti od vode, pa samleti na mašini za meso. Napraviti tanku belu zapršku, metnuti spanać na zapršku, doliti malo mleka da se zaprška prokuva i da bude gusta. U masu dodati 3-4 umućena jajeta, ¼ kilograma kisele pavlake i dobro sa spanaćem izmešati. Uzeti kalup u veličini rasprostrte, nezavijene palačinke, staviti prvo jednu palačinku, namazati je dobro nadevom, zatim drugu i tako redom do kraja. Kalup završiti palačinkom. Spremljen kalup preliti jednim umućenim jajetom, u koje je usuto i malo kisele pavlake i malo masti, staviti u rernu da se zapeče i toplo služiti.




Monday, April 11, 2016

Patin petnaesti #18 - predlozi


U osamnaestom krugu igre Patin petnaesti okrećemo se proleću i zelenišu koje je ispunilo bašte i pijace. Predlozi su tri recepta u kojima je glavni sastojak spanać, a vi ćete glasanjem izabrati jedan:

1. REZANCI SA SPANAĆEM

Oprati, očistiti i malo posoliti 100 grama najboljeg spanaća, pa ga samleti na mašini za meso. U spanać dodati 2 cela jajeta, 1 žumance, malo sitna bibera i češanj tucana bela luka. Sve zamesiti oštrim brašnom kao i svake druge rezance, dobro testo izraditi i razviti koru. Iseći koru na trake pola santimetra široke i obariti ih u slanoj vodi. Čim rezanci isplivaju na površinu vode, oni su gotovi. Preliti ih mlakom vodom i metnuti da se ocede. U šerpi zagrejati mast, spustiti rezance na vrelu mast, promešati ih, izručiti na zdelu, preliti s malo kisele pavlake, a zatim služiti.


2. ČORBA OD SIRA I SPANAĆA

U loncu od četiri litra pristaviti vodu da vri, zatim spustiti u vodu sitno iseckanu vezu praziluka da se dobro skuva. Metnuti i 1 ljutu papriku. Iseći glavicu crna luka i metnuti je da se prži. Za to vreme očistiti 1 kilogram mlada spanaća, oprati ga, iseći na rezance i posoliti. Na već mekan luk staviti oceđen spanać da se dobro proprži. Napraviti zapršku od kašike brašna i aleve paprike i izručiti je u čorbu. Sad dodati i pržen spanać u čorbu i ostaviti ga da se skuva. Odvojiti ½ kilograma ovčjeg zrelog sira, propasirati ga i spustiti u čorbu da se dobro prokuva. Najzad čorbu začiniti s 2 jajeta na koja treba paziti da se ne progrušaju i zbog toga prilikom začinjavanja čorbu sasvim polako sipati, a jaja neprestano mešati varjačom.


3. NEZAVIJENE PALAČINKE OD SPANAĆA

Napraviti testo za palačinke od ½ litra mleka, ¼ kilograma brašna, 3 jajeta, masti u veličini oraha, malo soli, pa pržiti palačinke u tiganju na masti.

Nadev za palačinke praviti na ovaj način: pola kilograma spanaća obariti, ocediti od vode, pa samleti na mašini za meso. Napraviti tanku belu zapršku, metnuti spanać na zapršku, doliti malo mleka da se zaprška prokuva i da bude gusta. U masu dodati 3-4 umućena jajeta, ¼ kilograma kisele pavlake i dobro sa spanaćem izmešati. Uzeti kalup u veličini rasprostrte, nezavijene palačinke, staviti prvo jednu palačinku, namazati je dobro nadevom, zatim drugu i tako redom do kraja. Kalup završiti palačinkom. Spremljen kalup preliti jednim umućenim jajetom, u koje je usuto i malo kisele pavlake i malo masti, staviti u rernu da se zapeče i toplo služiti.