Srećna vam nova, 2015-ta! Hajde da na početku ove godine nazdravimo! :) Zaista ima svačega u ovom Patinom kuvaru i nadam se da ćemo istrajati i što više recepata isprobati. Za zdravicu sam izabrala fina pića čiji recepti se nalaze u poglavlju Likeri. Sva tri se mogu piti i topla i hladna, pa vi izaberite...
1.
BOLA OD POMORANDŽE
U
veći stakleni sud iscediti sok od 1 limuna i 2 pomorandže. Tome dodati još i
struganu koru od 1 pomorandže. Na to sasuti 240 grama šećera, ¼ litra ključale
vode, ¼ litra kuvanog čaja i 2 decilitra ruma. Sve to izmešati, procediti i
metnuti na led, da stoji 2 sata. Zatim služiti u čašama za bolu, a u svaku čašu
dodati pomalo šampanjca. Isto ovako spremljena bola može se služiti i topla.
2.
MLEKO OD BADEMA
Mleko
od badema praviti na ovaj način: uzeti 300 grama slatkog badema, obariti ih,
oljuštiti, staviti u stupu, dodati 40 grama sitna šećera, pa badem i šećer u
stupi istući. Sad dodati ¼ litra neumućene slatke pavlake i decilitar vode. Sve
dobro promešati, procediti kroz tanko platno, pa služiti vruće ili hladno u
šoljicama za crnu kafu. Veoma je prijatno piće, a naročito se preporučuje
bolesnicima.
3.
PUNČ OD VINA
Prokuvati
na vatri kilogram šećera s 2 litra vode. U sirup dodati litar crna i litar bela
vina. Sad dodati 2 pomorandže i 1 limun, isečene na koturove. Izmaći sud i
ostaviti da tečnost kisne 24 sata. Posle tog vremena izvaditi limun i
pomorandže, pa dodati 125 grama ruma. Služiti piće u čašama, toplo ili hladno.