Friday, November 1, 2013

kuVarijacije 2013/11, tema

2013/11

kuVarijacija izglasana za novembar su Snickers Cupcakes. Od ukupno zabeleženih 48 glasova, ovaj predlog je odneo 52%.

Spisak predloga uz pregled glasova iz ovog kruga:

- Karamele od bundeve sa zrnom soli, 6%
- Snickers Cupcakes, 52%
- Hleb sa makom, crnim lukom, mirođijom i čvarcima, 21%
- Pumpkin Caramel Layer Bars, 8%
- Pumpkin Pull Apart Bread, 13%

----------------------------------------------------------------------------

Važna napomena:
Ukoliko ste želeli da učestvujete u ovom krugu, a onda odustali nakon čitanja recepta (u koji ide lakih 1.2 kg šećera u raznim oblicima, i oko 700 g putera kad se saberu običan i kikiriki puter, i to sve za 14 kapkejka!!!) pozivam vas da ne odustanete već da napravite potpuno svoju varijaciju. Dakle, tema ostaje ista, ali recept može biti bilo koji. Naravno, može i ovaj.

----------------------------------------------------------------------------

Prevod:


Snickers cupcakes

Sastojci:


za cupcakes
220 g  brašna
85 g kakaa
1.5 kašičica sode bikarbone
pola kašičice soli
230 ml mlaćenice (u nedostatku može jogurt)
120 ml kisele pavlake
2 kašike vode ili kuvane kafe
170 g omekšalog putera
130 g šećera
130 g žutog šećera
2 jaja
1 kašika vanila ekstrakta

za fil od kikirikija i karamela
400 g mekih karamel bombona
80 ml slatke pavlake
1 kašika putera
70 g seckanog slanog kikirikija

za premaz od kikirikija i Marshmallow-a
220 g omekšalog putera
320 g mekšeg kikiriki putera
1 kašika vanila ekstrakta
60 ml (slatke) pavlake
400 g prah šećera
1 tegla od 200 g marshmallow cream

za završnicu
1/2 šolje čokoladnog sosa ili ganache-a
30 g seckanog kikirikija
7 mini Snickers čokoladica, isečenih na polovine ili grubo naseckanih

Priprema cupcakes-a:
- Zagrejati rernu na 180°C. Forme za cupcakes obložiti papirnim korpicama.
- U jednoj posudi prosejati zajedno brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. U drugoj pomešati mlaćenicu, kiselu pavlaku i vodu (ili kafu).
- Mikserom penasto umutiti puter sa obe vrste šećera, oko 3-5 minuta. Dodavati jedno po jedno jaje, muteći dalje. Dodati ekstrakt vanile
- Muteći na niskoj brzini dodati četvrtinu suvih sastojaka. Kad se skoro sjedine, dodati trećinu tečnih sastojaka. Nastaviti naizmenično dodavanje suvih i tečnih sastojaka, završiti suvim. Kad poslednja količina suvih sastojaka bude skoro skroz sjedinjena sa ostatkom smese, mućenje nastaviti ručno, špatulom.
- Rasporediti testo u modle. Peći oko 22-25 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade.

Priprema fila:
- Ne počinjati pripremu fila unapred, već tek kad je sve spremno za filovanje. U posudi pogodnoj za mikrotalasnu pomešati karamele, slatku pavlaku i puter. Zagrevati u intervalima od po 30 sekundi, mešajući smesu nakon svakog. Moguće je da ispočetka smesa neće hteti da se topi, ali treba nastaviti sa mešanjem i zagrevanjem dok god se ne dobije glatka, tečna smesa. Na kraju umešati iseckan kikiriki.

Priprema premaza:
- Mikserom penasto umutiti puter i kikiriki-puter. Dodati vanilu, (slatku) pavlaku i prah šećer, mutiti na najnižoj brzini dok se šećer ne natopi. Nastaviti mućenje na srednjoj brzini dok smesa ne postane svetla, glatka i penasta. Ručno umešati marshmallow cream. Prebaciti smesu u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom.

Sklapanje:
- Malim oštrim nožem izdubiti kupaste rupe u svakom cupcake-u, pa ih skoro do vrha napuniti filom od kikirikija i karamele. Odseći dno izvađenog kupastog dela, pa time poklopiti fil.  Ako fil krene da se steže i postane težak za rad, ugrejati ga kratko u mikrotalasnoj, da ponovo postane tečan.
- Preko svega naneti premaz istiskujući spiralno smesu iz dresir kese. Zatim preliti čokoladnim sosom, pa posuti seckanim kikirikijem i na vrh staviti polovinu mini Snickers čokoladice. Čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Upotrebiti u roku od 3-4 dana.

----------------------------------------------------------------------------

Ko želi da učestvuje u igri trebalo bi da:
- napravi Snickers cupcakes prema ovom ili bilo kom drugom receptu
- zapiše svoja zapažanja, fotografiše rezultate i objavi na svom blogu u nedelju, 1. decembra 2013. i
- pošalje prijavu sa linkom na svoj post na kuVarijacije et gmail tačka com. Post treba da sadrži i link na ovaj blog, tj. na homepage same igre.


8 comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Da li će biti prevoda za recept?

Maja Babić said...

Biće, biće. Krenula sam sinoć da prevodim, malo mi pozlilo od količine šećera i putera u receptu, pa sam morala da prekinem. Evo, nastavljam...

Maja Babić said...

Postavljen prevod, i napomena.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Može tu da se iskombinuje svašta, ko bude želeo. Ja barem mislim, dok ne probam, neću da znam. :)

Zorica Pavlovic said...

Kad sam videla originalni recept,odustala sam jer ovo bi bio "šećerni šok", sad sam malo zbunjena tvojom napomenonm...da li treba i dalje praviti po ovom receptu samo izmenjati količine šećera i putera ili?
Unapred ti hvala.

Maja Babić said...

Napomena je dodata samo sa namerom da spasemo ovu rundu - pošto cenim da teško da će iko ovo prativi baš ovako kako je napisano. Stoga, tema je proširena, pravimo Snickers Cupcakes, ali nije obavezno koristiti ovaj recept, već koji god vi želite, nađete ili sami izmislite...
Pozdrav!

Sanja 9 said...

Majo , imam predlog. Već se iskristalisao krug blogera koji učetvuju u kuvarijacijama . Možda bi trebale uvesti glasanje mejlom ili u vidu komentara ispod tema i da glasaju samo blogeri . Posle se saberu glasovi . Odrasle smo osobe . Da bi se izbegli ovakvi recepti. Ima blogova i recepata u regionu i šire koji jedva čekaju da ih istražimo .

Maja Babić said...

Razmišljala sam i o tome, ali mislim da svako delanje u smeru zatvaranja nije dobro. Za sada neka ostane ovako, za dalje - videćemo...