U sedmom krugu igre Patin petnaesti otvaramo poglavlje Kolači Velikog narodnog kuvara. Izbor je ogroman i ovom poglavlju ćemo se sigurno vraćati još mnogo puta. Ovaj put, predlozi su:
1.
VLADIČIN HLEB
Ovo
je kolač, koji se drži poduže.
Za
njega treba: 150 grama masla, 150 grama šećera, 5 jaja, 190 grama oštra brašna,
nastrugane limunove kore, 50 grama žuta suva grožđa bez semena, 40 grama
badema, 30 grama suvih smokava (a može se dodati još malo kakva suva voća,
recimo urme).
Maslo
i šećer jako ćete izlupati, pa onda postepeno dodavati žumanca. Voće ćete sitno
iseći, pa njega i limunovu koru umešati u tu smešu. Na kraju ćete postepeno i
lako umešati čvrst sneg od belanaca i brašno. Podmažite pleh (obično se uzima
za ovaj kolač poluvaljkast, dug i rebrast) i pospite ga brašnom, izručite testo
pa ga ispecite na umerenoj vatri. Kad je pečeno, izručite ga na daščicu posutu
brašnom pa ga ostavite da se ohladi. Pravi ukus dobiće kolač tek pošto odleži
dva-tri dana.
2.
’’SRNEĆA LEĐA’’
U
kazanče za sneg staviti 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu, dodati 4
žumanceta i sve žicom za sneg lupati na pari dok masa ne postane penasta. Zatim
skinuti kazanče sa štednjaka, dodati 4 štangle omekšane čokolade, 100 grama samlevenih
badema, sneg od 4 belanceta i 70 grama brašna, pa sve to varjačom umutiti.
Uzeti rebrast dugačak kalup, namazati ga maslom, posuti brašnom i testo
ravnomerno razmazati, a zatim ga peći na umerenoj vatri. Pečeno testo izručiti
iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Hladno preliti glazurom od čokolade, koju
treba praviti na ovaj način:
3.
JEŽIĆI
No comments:
Post a Comment