Hajde da se u 22. krugu igre Patin petnaesti malo zasladimo. Predlozi su neki od slatkiša neobičnog imena (ok, nekima su možda veoma poznati i odomaćeni) i/ili načina izrade... Glasanje traje do 17. oktobra.
1. Bosanski sevdidžan
Staviti
u kazanče za sneg 4 žumanceta, a belanca odvojiti u drugi sud. U žumanca dodati
vodenu čašu šećera u prahu i dobro ih mutiti žicom. Zatim dodati istu čašu
rastopljena masla, a nastrugati u masu i koru od 1 limuna. Sve dobro žicom
mutiti još četvrt sata. Sipati u masu i čašu iste veličine griza i četvrt čaše
oštra brašna. U zasebnom sudu umutiti čašu slatke pavlake i dodati je masi.
Ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i umešati ga u celu masu. Namazati pleh
maslom, posuti ga brašnom, sipati u njega masu, ravnomerno je razmazati, a
zatim peći u umereno toploj pećnici (rerni). Dok se sevdidžan peče, staviti ¼ kilograma
kristal šećera sa 3 decilitra vode i šipkom vanile da u šerpi na štednjaku
provri. Ispečen sevdidžan ne vaditi iz pleha, nego ga popariti ključalim
šećerom i ostaviti da se u plehu potpuno ohladi. Hladan sevdidžan seći na male
kocke, koje treba složiti na zdelu i služiti.
2. Domaća
alva
U
jednu šerpu staviti ¼ kilograma masla ili 200 grama masti da se dobro rastopi.
U vrelo maslo ili mast dodati 4 velike kašike brašna, pa brašno neprestano
mešati dok ne postane zlatnožute boje. Za to vreme staviti u jedan čist lonac ½
kilograma šećera kristala s malo vode da na štednjaku prokuva. Odmah staviti i
komad vanile i sve zajedno sa šećerom kuvati. U uprženu zapršku, neprestano
mešajući, dodavati ukuvan sirup da alva ima gustinu da se kašikom iz nje može
masa vaditi. Skinuti alvu s vatre, zamakati kašiku u rastopljeno maslo, vaditi
alvu i ređati je na okruglu staklenu zdelu. Posuti je sitnim šećerom izmešanim
sa vanilom i služiti hladnu.
3. Sudžuk
od oraha
Trista
grama oštrog belog brašna razmutiti u litar hladne vode. Pri tom paziti da u
masi ne bude nijedna grudvica od brašna. Sad je staviti na štednjak i dodati
150 grama sitna šećera. Masu stalno mešati, pazeći da ne zagori, pa je kuvati
sve dok se ne počne teško mešati. Tada dodati 150 grama očišćenih oraha,
promešati dobro, skinuti sa štednjaka, izručiti u jednu veću tepsiju i ostaviti
da se hladi. Hladan sudžuk iseći na četvrtaste komade i služiti.
1 comment:
Facebookpassword
You can change Facebook password on computer and Facebook app as well. If you forgot your Facebook password, learn how to change your Facebook password.
Post a Comment